Kolagén je hlavnou štrukturálnou zložkou spojivového tkaniva a vyskytuje sa prirodzene v ľudských (a iných živočíšnych) organizmoch. V poslednej dobe však rastie popularita ako superpotravina druhov, doplnok, ktorý je zvýhodnený wellness setom.
Pamätajte si, že kostná bujón nie je tak dávno? Ľudia sa obchodujú v rannom smoothie alebo granolovom bare na raňajky s koreneným hovädzím dobytkom, pijú z pohárov, ako sú lattes. Hlavnou atrakciou kostného bujónu (okrem nízkeho obsahu cukru) bola vysoká koncentrácia kolagénu. Kolagén, ktorý je balený s proteínom, bol nájdený v niektorých malých štúdiách na zlepšenie elasticity kože. Aj keď nie sú podstatné vedecké dôkazy, zástancovia užívania kolagénu ako doplnku zistili, že zlepšujú zdravie čriev, zvyšujú rast vlasov a budujú kosti a kĺbové tkanivá. Kostný vývar nemusí byť tak módny, ako to bolo pred dvoma rokmi, ale používanie kolagénu ako doplnku určite rastie v popularite.
Typicky pochádza z hovädzieho mäsa, rýb a kurčiat, keď sa chemicky rozkladá, kolagén tvorí aminokyselinové reťazce nazývané peptidy. Vital Proteins, populárny výrobca kolagénových produktov, extrahuje ich kolagén z hovädzích koží úpravou vodou, čo je proces známy ako hydrolyzácia. Podľa Vital Proteins, “kože sú najprv vyčistené a namočené v horúcej vode na odstránenie tuku. Potom sa namočia v alkalickom alebo kyslom roztoku, aby sa uľahčilo uvoľňovanie kolagénu. Po tom, kože sú varené vo vode s teplotou, ktorá kolíše do 190 stupňov, extrahovať kolagén z kože.
Akonáhle je úplne hydrolyzovaný, potravinársky kolagén v podstate vyzerá ako granulovaný cukor. Prášok bez chuti môže byť pridaný k niečomu od vody po kávu až po ovsené vločky a ďalej.
Ako pri každom doplnku, ak uvažujete o pridaní kolagénu do vašej stravy, je najlepšie poradiť sa so zdravotníckym pracovníkom. V tomto bode, kolagén je naozaj len dokázal, že je dobrým zdrojom bielkovín, a môžete vždy len mať jogurt miesto.