Zdravotné výhody včelieho peľu

Včelí peľ je prírodná zmes kvetového peľu, nektáru, sekrétov včiel, enzýmov, medu a vosku, ktorý sa používa ako výživový doplnok. Má množstvo zdravotných benefitov a včelí peľ je považovaný za superpotravinu vďaka tomu, že je bohatý na živiny – tokoferol, niacín, tiamín, biotín, kyselinu listovú, polyfenoly, karotenoidové pigmenty, fytosteroly, enzýmy a koenzýmy.

Včelí peľ sa používa pri liečbe

  • Akné
  • Atritíde
  • Astme
  • Ekzémoch
  • Vysokom cholesterole
  • Osteoporóze




Okrem toho včelí peľ zvyšuje energiu, pomáha zlepšovať pamäť, spomaľuje proces starnutia, podporuje chudnutie a zlepšuje atletický výkon.

Včelí peľ je vďaka svojmu komplexnému a vyváženému výživnému profilu považovaný za jednu z najkompletnejších potravín. Kompletný proteín, bohatý na vitamíny, minerály, enzýmy, aminokyseliny a antioxidanty, je považovaný za tvorcu imunitného systému, ktorý tiež zvyšuje vitalitu.


Včelí peľ je vynikajúcim posilňovačom mozgu, zvyšuje bdelosť a pomáha pri zvyšovaní koncentrácie počas dlhšieho časového obdobia. Je bohatý na vitamíny B; B1, B2 a B3 – ktoré sú nevyhnutné pre zdravý nervový systém a a sú silnými detoxikátormi, najmä pre mozog.


Používajú olympionici a kulturisti na zvýšenie sily a vytrvalosti. Jeho povesť staviteľa svaloviny je čiastočne spôsobená tým, že obsahuje všetkých 22 aminokyselín. Približne polovica z nich je voľná forma, čo znamená, že sa dajú prispôsobiť priamo do tela a sú pripravené na okamžité použitie.

Protizápalové vlastnosti včelieho peľu z neho robia skvelý nástroj na upokojenie tráviacich problémov – spomedzi celého radu ďalších vecí zvnútra aj zvonka. Včelí peľ môže chrániť vašu pečeň pred toxicitou.